DSK-historia
DSK-historia
I samband med DSK 50-årsjubileum 1984 trycktes en skrift, där kapitlet om friidrotten författades av Anders Rungner.
Länk till en PDF-version av friidrottskapitlet.
Gruppbild från DSK friidrotts storhetstid på 70-talet
Här följer en kraftigt förkortad version av jubileumsskriftens friidrottskapitel:
I samband med invigningen av Danderydsvallen söndagen den 26 juli 1936 gjordes ett första allvarligt försök att introducera och propagera för den allmänna idrotten. Danderyd hade inga egna förmågor med vid tävlingarna, men i gengäld hade det lyckats arrangörerna att bjuda in en del elitmän, som gladde åskådarna med resultat av hög klass.
Intresset ökade knappast under de närmaste åren även om flera försök gjordes genom att bjuda in elit.
Hösten 1940 kallade Danderyds SKs endast en vecka gamla friidrottssektion på initiativ av Kalle Andersson föreningens medlemmar till de första klubbmästerskapen på Danderydsvallen. Ca 200 åskådare infann sig för att beskåda ett 40-tal kampsugna DSK-are göra upp om mästartecknen.
Men något bestående intresse blev det ändå inte, utan fotboll förblev huvudsport i DSK.
Först 1951 blev det fart på friidrotten genom Bengt Ohlsson och Gusten Schröder, och i juni arrangerades den första klubbmatchen mot IF Årstapojkarna på Årsta IP.
Friidrotts aktiviteterna forsatte sedan under 50-talsåren med flera klubbmatcher och deltagande i andra tävlingar. Mot slutet av 50-talet kom Börje Åberg in som ledare i verksamheten, och han är fortfarande en flitig deltagare i DSK huvudförenings aktiviteter.
Träningsverksamheten resulterade i att DSK under 60-talet kunde etablera och bibehålla ett herrseniorlag i serie. Utövarna var friidrotts specialister till skillnad från 50-talets till stor del "friidrottsextraknäckande" fotbollspelare.
Några friidrottande tjejer synes ännu inte till. Inte heller var det så särskilt bevänt med ungdoms- och rekyteringsarbetet inom sektionen.
Under 70-talet byggde Anders Rungner och Anders Lindholm en bredare satsning med både damlag och ungdomssatsning. Redan 1972 efter München-OS arrangerades det första Danderyds OS, som sedan dess har arrangerats varje år utan avbrott! Idag är Danderyds OS sektionens särklassiga rekryteringsbas.
I slutet av 70-talet och början av 80-talet hade DSK sina främsta framgångar bland seniorer.
Efter att några enskilda framgångar i slutet av 80-talet avtog aktiviteten under 90-talet, för att sedan blomma upp igen efter Athen OS 2004.
Idag har vi en stor barn- och ungdomsverksamhet, och börjar så smått hoppas på att även lyckas på seniorsidan.
Under 2000-talet har flera av vår ungdomar och juniorer vunnit medaljer i USM och JSM: Carl Rönnow (född 90, höjdhopp), Malin Trollsås (född 93, 400m, 3x800m), Anna Silvander (född93, 800m, 3x800m), Elina Svensson (född 93, 3x800m), Ylva Engdahl (född 96, höjdhopp), Sebastian Ruthström (född 97, Stavhopp, Tresteg) och Saga Berneryd (född 99, 200m, 400m).