Liten, men framgångsrik trupp på JSM22/19 i Sollentuna och första individuella GULDET på JSM

  • 26 aug 2024

Tävlingen arrangerades återigen nästgårds men den här gången i Sollentuna. Tureberg stod för arrangemanget som blev fantastiskt lyckat. Många duktiga killar och tjejer från hela landet stod på startlinjen. Några av de äldre hade man kunnat se på det för Sverige så framgångsrika EM i Rom!

DSK Friidrott ställde upp med en lite mindre trupp än vanligt. Skador, sjukdom och OS-resor ställde till det. Men ändå blev det ett av de bättre JSM någonsin för DSK Friidrott. Till slut var det Lucas & Victor Törnström, Babu Badjie och Saga Ågren Lundman som stod på startlinjen.

Helgen inleddes på fredagen med att Victor Törnström hoppade kval i längdhopp i P19-klassen. Han hade tyvärr en efterhängsen förkylning som gjorde att det var lite osäkert med formen. Han såg till att vi blev nervösa när han började med två övertrampshopp, men redde ut avancemang till final med sista hoppet.

Fredagen avslutades med försök på 400m i P19. Lucas sprang i första försöket och avstannande tog han en av direktplatserna till lördagens final.

Lördagen inleddes för DSK friidrott med finalen på 400m där Lucas Törnström var favorit med bästa årsresultatet. Han genomförde ett väl avvägt lopp och höll konkurrenterna på behörigt avstånd ända in i mål och gav DSK Friidrott första medaljen på JSM i Sollentuna och den första guldmedaljen på JSM utomhus sen vi har statistik från 1983. Nu upprepade han bedriften från 2022 och U17 på samma arena och tog på nytt GULD på 400m.

Lördagen fortsatte med final i längd för Victor. Efter tre hopp låg han 3,a, men fick det inte riktigt att stämma med ansatsen och det blev en hel del övertramp. Tyvärr blev han förbi-hoppad och hamnade till slut på den retliga fjärdeplatsen. Men första individuella SM-tävlingen sen fotoperationerna och han var ändå rätt nöjd. Tyvärr fick han en liten bristning i låret i sista hoppet, vilket gjorde att det inte blev något försök på 400m häck och tyvärr att säsongen fick avslutas lite i förtid.

Näst på tur var Saga som skulle hoppa höjd. Direkt hemkommen från träningsläger med Enebyberggymnasterna och kanske inte bästa uppladdningen för ett JSM. Men det blev ändå en fin 12.e plats till slut.

Tävlingen fortsatte sen med 400 häck på söndagen. DSK Friidrott ställde upp med Lucas Törnström och Babu Badjie. Båda hade klara medaljchanser och det kunde även bli två killar från DSK på prispallen. Efter att det varit fantastiskt trevligt väder under helgen, så blev det just till 400m häck i P19 värsta ovädret. Ösregn o blixt o dunder gav inte de bästa förutsättningarna. Babu bemästrade detta bäst av de två och kom in som 2,a på upploppet. Hade man sprungit 401 m så hade han vunnit. Med en kanonavslutning på upploppet var han bara 5 futtiga hundradelar från guldet, men det blev ändå ett personligt rekord och ett nytt klubbrekord för seniorer på 400m häck med 53,74. Han slog Lucas rekord med en hundradel. Bakom honom så kämpade Lucas om tredjeplatsen, men fick ge sig på de sista metrarna och blev nu fyra.

Sammanfattningsvis var detta ett ändå ett av de bättre JSM för DSK Friidrott. Ett GULD och ett SILVER, två fjärdeplatser och en tolfteplats.

P19

Lucas Törnström                          400m GULD, 48,53

                                                        400m häck 4,a, 54,58

Babu Badjie                                   400m häck SILVER 53,74 Klubbrekord senior och P19

Victor Törnström                          Längdhopp 4,a 7,07

Saga Ågren Lundman                  Höjd 12,a 1,55