Dubbla medaljer på Nordiska juniormästerskapen i Köpenhamn

  • 26 aug 2024

Återigen hade DSK Friidrott atleter uttagna till Nordiska juniormästerskapen. Lucas Törnström var uttagen på 400m och 4x400m och Babu Badjie på 400m häck. Det är nu tredje året i rad DSK Friidrott har atleter uttagna till JNM. Även vår head coach, Nil de Oliveira var uttagen och har nu varit med och coachat svenska sprinters i de två senaste mästerskapen.

Tävlingen arrangerades i Köpenhamn, men tyvärr var deras ”nationalarena” under renovering så nu blev det den lite bedagade Tårnby arena som tävlingsarena. Mysig men bara 6 banor och inte helt nyrenoverad, men samma förutsättningar för alla tävlanden!

Nordiska juniormästerskapen är både en individuell tävling men även en lagtävling. Varje land ställer upp med två tävlanden per gren och Danmark/Island har ett gemensamt lag.

Under lördagen var det Lucas Törnström som representerad Sverige på 400m. Tuffaste konkurrens med finske seniormästaren på 400m och norske U18EM-vinnaren på 400m häck samt en grym motvindsvägg på bortre långsidan. Han öppnade starkt men den finske killen drog ifrån i andra kurvan och därefter var det en grym kamp in till mållinjen med Bastian Aurstad från Norge om andraplatsen. Vem kom först? Det gick inte att se med blotta ögat och inte heller målfotot kunde separera dom utan de kom in på exakt samma tusendel. Ett fantastiskt SILVER och Lucas första internationella medalj.

På söndagen skulle Babu springa 400m häck, men även Lucas ombeddes att värma upp, eftersom lagkompisen Sigge hade lite problem med sin hälsena. Det var av och på hela morgonen om han skulle springa eller inte, men 20 min innan loppet bestämdes det att Sigge skulle springa! Men 5 minuter innan calling ändrades det igen och en något oförberedd Lucas fick besked att han skulle springa. Nu fick han dock lite mer tid att förbereda sig eftersom han fick springa i B-heatet. Babu fick nu springa i A-heatet och som han gjorde det i 8 häckar. Han låg bara några steg bakom JEM-silvermedaljören på 400m häck från Finland och jämsides med en dansk kille som sprungit i Lag-EM för seniorer för Danmark. Men där kom han tyvärr helt fel och tappade mycket fart. Han kom dock in som 3,a i sitt heat. Skulle det räcka till medalj eller skulle någon från B-heatet springa snabbare? Lucas inledde riktigt bra, men gjorde en lite sämre kurva för att sedan göra en grymt bra avslutning, där han vann sitt heat. Skulle tiden räcka för medalj. Det gjorde den. Det blev ett BRONS och Lucas blev nu dubbel medaljör på JNM. Däremot blev det ingen stafett efter den urladdningen. Där kom Sverige 2,a och man fick samma placering i lagtävlingen för killar. Däremot vann tjejerna sin lagtävling med en halv poäng för Finland.

P19

Lucas Törnström                           400m SILVER, 49,25

                                                          400m häck BRONS, 54,89

Babu Badjie                                    400m häck 5,a 56,56